Privatizacija Srdovih podjetij

LJUBLJANA, 2. – Nadzorni svet Slovenske razvojne družbe pod predsedstvom Izidorja Rejca bo v ponedeljek sklepal o privatizaciji štirih družb: Tovarne kmetijske mehanizacije Muta, Progresa iz Slovenj Gradca, Takosa iz Tržiča in Prevozništva Donat iz Rogaške Slatine, obravnaval pa naj bi tudi poslovni načrt za letošnje leto.

Tovarna kmetijske mehanizacije Muta bo prodana na podlagi javnega razpisa, SRD pa bo prodala svoj 63,19-odstotni delež. V tovarni s 116 zaposlenimi izdelujejo motokultivatorje, kosilnice, prekapnike, priključke k motokultivatorjem, drobilce organskih odpadkov, opravljajo pa tudi mehanske obdelave in ključavničarsko-montažna dela. Tovarna ima več kot 8000 kvadratnih metrov zgradb in 110.000 kvadratnih metrov zemljišč. Polovico proizvodnje izvozi v Nemčijo, Italijo in Avstrijo ter posluje pozitivno. Za javno prodajo z zbiranjem ponudb je pripravljen tudi Progres, projektiranje in inženiring, ki je v celoti last SRD. Za Tokos Tržič je denacionalizacijski postopek končan in družba bo privatizirana po klasični metodi, 40-odstotni delež SRD v Prevozništvu Donat Rogaška Slatina pa bo prodan z zbiranjem javnih ponudb.

Kot nam je povedal Jože Jaklin , član uprave Slovenske razvojne družbe, je bilo doslej prodanih 16 družb. Prodaja deležev Izolirke je tik pred podpisom pogodbe, na zaključek postopka pa čakata še Keko Varikon in litostrojska Tovarna ulitkov, za katera je pogodba že podpisana, niso pa še izpolnjeni vsi pogoji za uveljavitev pogodbe. Za Zarjo Jesenice še tečejo pogajanja s ponudniki. Trenutno je odprtih še pet razpisov: za Adrio Ankaran, Meblo holding, Meblo poslovne storitve, Alples in Tapro. V štirih družbah SRD še pripravlja pogoje za privatizacijo, v šestih družbah pa tečejo postopki v zvezi s cenitvami. Privatizacija se torej nadaljuje s prodajo deležev strateškim partnerjem in prenosom deležev investicijskim družbam. Predlog podjetij, ki naj bi bila prenesena, naj bi vlada sprejela februarja.

Lani je bilo sklenjenih 11 pogodb, s katerimi so bile na denacionalizacijske upravičence prenesene delnice oziroma poslovni deleži Impregnacije d.o.o. Hoče, Hotela Evropa d.d. Celje, Iskre Magneti d.d., Mlinostroja d.d. Domžale, Koncerna Javor d.d. Pivka, Slovenijavina d.d. Ljubljana, Lesne industrije d.d. Litija in Hotela Jelovica d.o.o. Bled. Podpisane so bile tudi tri pogodbe o prodaji in nakupu nepremičnin, ki so postale last SRD in so bile prodane podjetjem.

Privatizacija je bila lani končana v Agroemoni d.o.o. Domžale (prenos na pide, rezervacija za denacionalizacijske upravičence in Sklad kmetijskih zemljišč), Brivstvu in frizerstvu d.o.o. Črnomelj (prenos na pide), v Ona on d.o.o. Ljubljana (interna razdelitev), Prokonzaltingu d.o.o., Palomi d.o.o. (prenos na pide in rezervacija za denacionalizacijske upravičence) in Grand hotelu Toplice Bled d.o.o. (izvedba privatizacije za 11,6-odstotni delež še poteka, 88,4-odstotni delež pa je bil prenesen na Odškodninsko družbo). Privatizacija se še ni začela pri Intertrade ITC (zamuda pri izdelavi cenitve), v Iskri Stikalni elementi (tožba družbenega pravobranilca), Projektivnem podjetju Kranj (brez drugega soglasja), Termiki Ljubljana in Vemi Maribor (obe družbi sta brez prvega soglasja) in Varnosti Moste zaradi vložene tožbe družbenega pravobranilca.

ALENKA BREZOVNIK

You May Also Like

About the Author: FSP.si

Dodaj odgovor