PASJA HRANA: Kako prebavljajo psi in katere sestavine mora vsebovati pasja hrana

Wet pet food. Cat or dog pate.

Zakaj je tako pomembna izbira ustrezne, uravnotežene in kakovostne pasje hrane? Zakaj ni vseeno kaj hranimo psu, kolikokrat hranimo in v kakšnih količinah. Psi so se razvili iz volkov, za katere vemo, da so v večji meri mesojedci z manjšim deležem zaužitih žitaric in zelenjave, ki se nahajajo v želodcu uplenjene živali. Čeprav so se psi tekom evolucije zelo spremenili, nastale so različne pasme, ki po svojim značilnosti na prvi pogled nič ne spominjajo na volka. Ampak vseeno; vsem ostaja škarjast ugriz z zobmi za trganje in vsi psi, ne glede na pasmo imajo zelo kratko črevo, kar nakazuje na to, da mora biti hrana sestavljena iz večjega beleža beljakovin kot ogljikovih hidratov.

Kako psi prebavljajo pasjo hrano

Prebava pasje hrane se začne že v ustni votlini, kjer psi s pomočjo zob zgrizejo hrano v manjše delčke. V primerjavi z ljudmi, psi v ustni votlini nimajo encima amilaza, ki poskrbi za razgradnjo ogljikovih hidratov. Tukaj je že prvi dokaz, da psi potrebujejo večji delež mesa v pasji hrani in, da morajo biti vse žitarice pred zaužitjem ustrezno obdelane (torej kuhane), da jih psi lahko prebavijo. Pasja hrana nadaljuje svojo pot po požiralniku v želodec. Želodec psa je zelo nagubana vreča, ki se lahko zelo razširi, pH pasjega želodca je zelo nizek, tako da se beljakovine v pasji hrani hitro prebavijo. Pasja hrana gre nato v tanko črevo, kjer se začne vsrkavanje/absorpcija hranil v kri. Iz tankega črevesa gre pasja hrana v debelo črevo, kjer je ogromno bakterij. Te bakterije potrebujejo ustrezno vlakninsko hrano za ohranjanje ustreznega ravnovesja. Blato skozi danko zapusti organizem psa. Če poteka prebava tako kot mora je iztrebek ravno prav kompakten in sluzast ter pri svojem izhodu še naravo iztisne analne žleze, tako da so tudi te pravilno negovane.

Kaj mora vsebovati pasja hrana?

Pasja hrana mora biti podobno kot človeška hrana uravnotežena in mora vsebovati vse hranilne snovi, vendar v precej drugačnih razmerjih.

Beljakovine v pasji hrani

Beljakovine naj predstavljajo največji delež v pasji hrani. Iz tega lahko sklepamo, da supermarket pasja hrana s 4% mesa (ne vemo kakšnega, saj ne piše) ni ravno primerna hrana. Izberite kakovostno meso, kakovostne beljakovine preverjenega porekla. Na deklaracijah se izogibajte stranskih živalskim proizvodom, saj se pod tem imenom nahajajo ostanki živilske proizvodnje. Super beljakovinski viri za psa so piščanec in govedina, v primeru alergij pa se lahko odločite tudi za jagnjetino, konja, lososa ali kunca.

Maščobe v pasji hrani

Zdrave maščobe so njuno potrebne za celotno delovaje organizma, seveda pa z njimi ne smemo pretiravati, prav tako maščobe ne smejo biti prežgane, saj izgubijo svojo vrednost in so lahko celo škodljive. Maščobe se začnejo prebavljati šele v tankem črevesu, za prebavo pa je potreben tudi žolč.

Ogljikovi hidrati v pasji hrani

Ogljikovi hidrati v pasji hrani niso nujno potrebni za obstoj psa, vendar je dejstvo, da suhe pasje hrane brez ogljikovih hidratov ni moč narediti. Če se boste odločili za hranjenje psa z mokro pasjo hrano pa se lahko ogljikovim hidratom iz žitaric popolnoma izognete. Pri nakupu suhe pasje hrane se vsekakor izogibajte pšenici in koruzi; boljši vir ogljikovih hidratov je riž, še boljši viri ogljikovih hidratov pa so iz pražit; kot sta proso in ajda. Izogibajte se tudi zelo škrobnatim živilom (npr. krompir), saj so za psa težje prebavljivi. Seveda, morajo biti vsa žita ustrezno obdelana, da so za psa prebavljiva. Ne smejo biti prekuhana, saj s tem izgubijo vse hranilne snovi, prav tako pa ne smejo biti surova.

Vitamini in minerali v pasji hrani

Na veliko se izognite sintetičnim vitaminom in mineralom, saj še ni dokazov kako ti umetni in sintetični dodatki vplivajo na pasji organizem, prav tako je absorpcija in učinkovitost sintetičnih vitaminov v primerjavi z naravnimi veliko nižja. Vsaka suha ali mokra pasja hrana naj vsebuje še dodano zelenjavo, sadje, začimbe in zelišča iz katerih lahko pasji organizem dostopa do naravnih vitaminov in mineralov.

Vlaknine v pasji hrani

Vlaknine so zelo pomembne v pasji hrani, saj so hrana za bakterije v debelem črevesju. Vlaknine ohranjajo raznolikost in številčnost bakterij ter vzdržujejo ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami. Vlaknine pes dobi iz sadja, zelenjave, žit, kože z dlako, ki jo psu lahko ponudimo kot priboljšek. Z vlakninami nikakor ne pretiravamo, ampak poskrbimo za ustrezno količino le teh.

Uravnotežena pasja hrana

Naturavetal hladno stiskana pasja hrana zaradi postopka hladnega stiskanja ohranja vsa našteta živila v naravni obliki. Meso je visokokakovostno in vedno zastopano v največjem deležu, brez stranskih živalskih proizvodov. Maščobe so v hrani hladno stiskane (ne morejo biti prežgane, saj niso izpostavljene visokim temperaturam), prav tako pa hrana ne vsebuje preveč maščob. Ogljikovi hidrati so zastopani v manjši meri; gre za pražita, ki so predhodno termično obdelana po patentiranem postopku, tako da so odstranjeni težko prebavljivi deli. Minerali in vitamini so izključno naravnega izvora, pridobljeni iz na zraku sušene zelenjave, sadja, zelišč in začimb. Prav tako so vlaknine pridobljene iz sadja, zelenjave in žit. Če bi se želeli iz kakršnega koli razloga izogniti ogljikovim hidratom iz žitaric se lahko odločite za Naturavetal mokro hrano v pločevinkah in klobasah.

Si to kar ješ

Enaka velja tudi za naše pse. Nezdrava in neprimerna hrana ne more narediti psa zdravega. Čeprav na prvi pogled pes morda izgleda zdrav, se zaradi več letnega hranjenja z neprimerno pasjo hrano, lahko pokažejo različna pomanjkanja vitaminov in mineralov, kar se kaže v obliki različnih alergij in tudi različnih obolenj.

You May Also Like

About the Author: FSP.si

Dodaj odgovor