Globalni plan za zamenjavo dolarja $

Septembra 2009 je Konferenca Združenih narodov za trgovino in razvoj predlagala oblikovanje nove umetne valute, ki bi zamenjala dolar kot rezervne valute. ZN želi preoblikovati Bretton Woods sistem mednarodne izmenjave. Nastanek te valute, bi pomenil največjo monetarno obnovo (remont) po drugi svetovni vojni. Kitajska je vključena v posel skupaj z Brazilijo in Malezije za denominacijo svoje trgovine s Kitajskim juanom, Rusija pa obljublja, da bo začela trgovanje v rubljih in lokalnih valutah.

Poleg tega se je devet držav Latinske Amerike dogovorilo o oblikovanju regionalne valute, sucre, katerih cilj je zmanjšanje uporabe ameriškega dolarja. Države, članice zavezništva Bolivarske Ameriki (ALBA), levičarski blok, ki si ga je zamislili predsednik Venezuele Hugo Chávez, so se srečale v Boliviji, kjer so sprejeli sklep, da se pospeši trgovanje z novo valuto znotraj regije. Sucre bi se začel razvijati z začetkom leta 2010 v nepapirni obliki. Člani ALBA so Venezuela, Bolivija, Kuba, Ekvador, Nikaragva, Dominika, Saint Vincent in Grenadine ter Antigve in Barbude.

Zdi se, da je cikel podpiranja stalne ameriške vojne ekonomije skoraj končan. Ko dolar ne more poplavljati centralnih bank in nihče več ne kupuje ameriških državnih obveznic, se ameriški svetovni vojaški imperij začne sesuvati. Vpliv na vsakdanje življenje za prebivalstvo ZDA bi bil lahko zelo hud.

Naši avtorji napovedujejo, da se zaradi povečanih stroškov, države in mesta v ZDA obetajo izsušitev svojih pokojninskih skladov. Vlada bo prisiljena prodajati infrastrukturo, vključno s cestno in drugo prometno infrastrukturo, zasebnim družbam. Ljudjem bodo vedno bolj zaračunavali za privatizacijo javnih služb, ki so bile nekoč urejene in subvencionirane. Poslovnim in zasebnih nepremičninam bo vrednost padla za več kot polovico njene sedanje vrednosti. Negativni kapital, ki že zdaj obsega 25 odstotkov ameriških gospodinjstev se bo razširil na skoraj vse lastnike nepremičnin. Težko se bo zadolžiti ali prodati nepremičnine, če ne bomo pripravljeni sprejeti velikih izgub. Tako se bo blok za blokom večalo število praznih trgovin in najemniških hiš. Zapiranje nepremičnin bo postala epidemija. Pred ljudskim kuhinjam bodo dolge vrste in mnogo brezdomcev.

Update z Michael Hudson

Tuje države si trenutno želijo ustvariti mednarodni denarni sistem, v katerem denar centralnih bank ne financira vojaškega primanjkljaja Združenih držav Amerike “. Trenutno se tuji “dolar gospodarstva” v obliki kupovanja izdanih državnih obveznic v ZDA, uporablja za financiranje (predvsem vojaškega), na domačem trgu ZDA proračunskega primanjkljaja, primanjkljaj, ki je predvsem posledica vojaških izdatkov.

Rusija, Kitajska, Indija in Brazilija so prevzela vodilno vlogo pri iskanju alternativnega sistema. Toda v medijih skoraj ni podatkov o iskanju takšnega novega sistema, ne v ZDA ali celo evropskih medijih, razen krajše različico svojega “De-Dollarization” članka, ki sem jih objavil kot op-ed v Financial Times of London.

Razprave o ustvarjanju alternativnega denarnega sistema niso javne. Povabili so me na Kitajsko, da bi razpravljali o mojih pogledih z uradniki tam in na predavanjih na treh univerzah in kjer so me kasneje zaprosili , da napišem moje predloge premierju Wen Jiabao, do naslednjega obiska, tik pred letošnjim sestankom med Kitajsko, Rusijo, Indijo in Brazilija ter Iranom, ki prisostvuje kot obiskovalec. Vse to nakazuje, da druge države iščejo alternative. Zdaj, ko je propadel euro, ostaja le malo alternative za dolar kot obstoječo rezervno valuto. To pomeni, da ni nacionalne valute, ki je stabilen hranilec vrednosti za mednarodno prihranke.

Medtem, ameriški denarni menedžerji potujejo v Brazilijo, Kitajsko in druge tako imovane”nastajajoči trge” . Kakor sedaj kaže, te države prodajajo svoje vire in podjetja praktično zastonj, saj na koncu ti dolarji končajo v njihovih centralnih bankah,ki pa te iste dolarje porabijo za nakup državnih obveznic v ZDA, ali pa se uporabijo za nakup evro dolga, ki je zajela v mednarodne monetarni trg.

Rezultat te uganke je pritisk na konec povojnega obdobja tako imenovanega “prostega pretoka kapitala” in uvesti nadzor kapitala.

Sicer ni bilo nobenih novinarskih obravnav moje zgodbe ali celo izdaje le te. ZDA in evropski mediji so uspešno prezrli predlog alternative obstoječim stanjem.

Update z Fred Weir

Ta zgodba prikazuje en vidik iskanja post-sovjetske Rusije za svojo pozicijo v nastajajočem novem svetovnem redu pod vodstvom ZDA, pozicijo, iz katere bi bilo razvidni, njeni lastni geopolitični interesi in drugačnost od zahoda, glede na zgodovino, kulturo in raven gospodarskega razvoja. Rusija je podedovala od nekdanje Sovjetske zveze tesne odnose s številnimi državami, ki jih ZDA označujejo za “malopridne države”, vključno z Iranom, Kubo in Venezuelo. Tako še vedno obstaja veliko uradnih in simpatij javnosti za tiste države, ki nasprotujejo ameriškemu globalnemu sistemu, čeprav Moskva nima več občutka za veliko anti-zahodno ideologijo ali celo praktične cilje mobilizacije proti “zavezništvu”, ki bi služila ciljem Rusije.

Pod upravo, George W. Bush-a, se Moskva počuti pod pritiskom, kot gre razumeti zahodni poseg v post-sovjetski prostor, kar rusi razumejo pod izrazom “bližnja tujina.” To je bila v obliki “obarvanih revolucij,” ali kakor zahodni mediji označujejo “pro-demokratične vstaje” v Gruziji, Ukrajini in Kirgiziji, ki odstrani poškodovana, vendar Moskvi prijazne režime in prinesel na oblast veliko bolj brez dlake na jeziku in aktivno prozahodne politike. Kremelj, upravičeno ali ne, razlaga te nemire , od ZDA sponzoriran in orkestriran poskus spreminjajnja politične lojalnosti sosednjih držav, s katerimi ima Rusija globoke zgodovinske vezi. Dva od teh novih voditeljev, Gruzije, Mihaila Sakašvilija in Ukrajine Viktor Juščenko, zahtevata, da svoje države na hitro sprejmejo za članstvo v Organizaciji Severnoatlantske pogodbe (NATO), možnost, ki ga Rusija gleda s strahom, ki meji na paniko. Naslednja pobuda Busha, ki je ustvarila globoko sovraštvo v Moskvi, je bil načrt, da postavijo strateške protiraketne prestreznike v sosednji Poljski, s pridruženimi radarji na Češkem. Ruski vojaški strokovnjaki trdijo, da je to začetek strateškega procesa, ki bi lahko sčasoma ogrozilo lastno staranje Rusije, iz obdobja Sovjetske zveze in jedrskega odvračanja, ki je glavna prednostna naloga nacionalne obrambe Rusije.

V odgovor na zaznavanje teh groženj, se jeRusija odločila za svojo pot, negovanja odnosov z drugimi državami, ki so v nasprotju z ZDA, kar je predmet te zgodbe. Rusi so prav tako odločil za vojne igre z venezuelsko mornarico v Karibih, kar oživlja nadaljevanje hladne vojne in ere jedrskih bombnikov in patruljiranja vzdolž obale Severne Amerike, in se pogovarjali o oživitvi nekdanjih sovjetskih letalskih baz na Kubi.

V preteklem letu, z občutno spremembo zunanje političnih prioritet, ki jih je vnesel predsednik Barack Obama, se je odnos Moskve le nekoliko sprostil. Obama je umaknil sporen načrt za postavitev protiraketnega orožja na Poljskem in implicitno umaknil vprašanje vključitve Ukrajine in Gruzije v NATO z dnevnega reda. Tako imenovan Obamov “reset” odnosov med Moskvo in Washingtonom je očitno boljša možnost za sodelovanje, tudi o takšnih kočljivih vprašanj, kot so Iran, čeprav je morda še prezgodaj za kakršne koli trdne sklepe.

About the Author: FSP.si

Dodaj odgovor