Iskanje prevoznika za prevoz tovora

Truck carrying cargo for export

Ko iščemo prevoznika za prevoz tovora, recimo da iščem prevoz tovora znotraj Slovenije ali mednarodni prevoz, je potrebno vedeti nekaj dejstev, ki bodo pomagali razumeti logistično branžo. Izbira prevoznika je zelo pomembna odločitev in zato je potrebno vedeti nekaj stvari: Vsi avtoprevozniki ne vozijo v vse države; Vsi avtoprevozniki nimajo ustrezne opreme  / nadgradnje; Avtoprevozniki imajo različne tipe vozil.

Preden iščemo prevoznika potrebujemo še naslednje informacije: Na kateri relaciji potrebujemo prevoz; Kdaj potrebujemo prevoz; Koliko blaga je potrebno prepeljati; Za kakšno blago gre; Ali so kakšne posebnosti ( dostop, oprema itd).

Cene prevoza tovora so zelo različne in nanje vpliva veliko dejavnikov: pretočnost transportne poti kjer prevoz potrebujemo, terminska opredelitev, količina blaga, vrsta blaga, posebnosti pri prevozu in še veliko drugih dejavnikov. Sestavljanje informativnih ponudb je za ponudnike transportnih rešitev težavno delo kajti težko predvidijo situacije več kot 14 dni v naprej. Prevozne cene lahko delimo v dve kategoriji glede na hitrost dobave:

Express prevoz: Hitri prevoz, običajno se opravlja z kombi vozili in gre za direktno linijo. Takšen prevoz je dražji prevoz

Economic prevoz: Gre za zbirni transport blaga. Transportno podjetje prevzame več naročil različnih podjetij. Vse to naložijo na velik tovornjak (vlačilec). Takšen prevoz je cenejši, tranzitni čas pa daljši v povprečju 1-3 dni.

Izbira pravilne vrste je običajno ključna pri pripravi ponudbe. Cenovna razlika med Express prevozom in Economic je v povprečju 40-60%. Express prevoz je dražji, kajti običajno gre za prevoz direktne linije. To pomeni, da prevoznik odpelje samo vaše blago na določeno mesto v najkrajšem možnem času. Express prevoz se velikokrat uporablja za prevoz rezervnih delov, za prevoz strojev na servis in za prevoz blaga na sejem ali dogodek.

Ko podjetje išče prevoznika za svoje blago na določeni relaciji zelo hitro ugotovi, da prevoznika ni tako enostavno najti. Podjetja se poslužujejo različnih načinov iskanja in med najbolj pogoste spadajo:

Prevoz tovora uredijo preko sosednjega transportnega podjetja (vsi prevozniki ne vozijo povsod)

Prevoznika najdejo preko iskalnika Google. (To lahko vzame veliko časa. Ocenjujemo da v povprečju 3-4h)

Prevoz uredijo preko specialistov za organizacijo prevoza blaga. Specialisti to počnejo na različne načine, običajno preko svojih baz kontaktov in poznavanja logistične panoge.

You May Also Like

About the Author: FSP.si

Dodaj odgovor